Köpguide

Välkommen till vår köpguide. Här guidar vi er genom valet av spis (range cooker) och förklarar vad som kan vara bra att tänka på innan ni bestämmer er för vilken typ av spis som passar er bäst. Här hittar ni exempelvis information om vilka olika stilar, storlekar och hällar som finns att välja på.

Vår erfarna kundtjänst hjälper er gärna hitta en spis som passar just era behov och budget. Tveka inte att kontakta oss på 010-10 19 285 eller på info@myrangecooker.se - vi hjälper er gärna!

Vad är en Range Cooker?

Med en range cooker menas ofta en exklusiv bredare spis med två eller fler ugnar. En rangecooker i ditt kök har många praktiska fördelar och är ett utmärkt val om du precis som vi, älskar att spendera tid i köket och laga mat i alla dess former.

Förutom snygg och stilren design erbjuds ävan större flexibilitet och tillangningskapacitet, anpassad helt för att ge dig en mångsidig matlagning, dessutom med fler funktioner att välja mellan än exempelvis en vanlig spis. Vi på Myrangecooker.se erbjuder Range Cookers i alla dess olika varianter, storlekar och färger. Hos oss kan du välja spisar med gashäll, glaskeramikhäll eller induktionshäll.

Är du ute efter något som vi inte visar på vår sida? Kontakta gärna vår kundtjänst så ska vi försöka hjölpa till med att hitta det du söker!
Vad är en Range Cooker?
Detaljval
En klassisk rangecooker kännetcknas av gedigen kvalitét och detaljer i solid metall. Idag erbjuder nästan alla varumärken som har rangecookers olika detaljval utöver färgval på spisen. Tänk på att det är stor skillnad på handtag och vred i solid metall jämfört med vred och handtag i metallbeklädd bakelitplast.
Varumärke och serieVikt i gramMaterial på vred
Steel Genesi163 gStål
Lofra Dolce Vita159 gStål
Ilve Majestic37 gBakelit
Smeg Opera22 gBakelit
Falcon classic34 gBakelit
Stoves Richmond23 gBakelit
Bertazzoni Professional30 gBakelit

Vilka storlekar finns det?

Vi har spisar i allt från 60 till 150 cm att välja mellan. Antalet ugnar och matlagnings zoner kan variera mellan våra spismodeller och varumärken. Det finns en mängd olika valmöjligheter beroende på vad ni önskar i just ert kök. Välj en spis efter era matlagningsvanor!

Vilken häll ska jag välja?

Induktionshäll

Den största fördelen med en induktionshäll är den korta tillagningstiden och den minskade energiförbrukningen. Energieffektiviteten maximeras eftersom induktion endast hettar upp kokkärlets botten och inte spiller värme på områden där du inte placerar ditt kokkärl, tillagningseffektiviteten är därmed hela 90 %. Induktionshällar påminner mycket om en gashälls direkta värme som ger ett direkt respons vid ökning eller sänkning av värmen. Induktion värmer genom magnetism och därför krävs kokkärl som är gjorda med en viss halt av metall såsom gjutjärn, titan eller stål.

Glaskeramikhäll

En glaskeramikhäll fungerar tack vare att ett värmeelement under glasytan värms upp och överför värmen till den valda kokzonen. Glaskeramiska hällar blir alltså varma på själva plattan, något som induktionshällar inte blir på samma sätt. Och på en glaskeramikhäll fungerar alla typer av kokkärl till skillnad från på induktionshällen. En stor fördel är att både induktion och glaskeramiska hällar är väldigt lätta att rengöra.

Gashäll

Den som fastnat för att laga mat med en gashäll vet att precisionen av temperatur och möjligheten att snabbt och steglöst reglera temperaturen är unik för en gasbrännare. Sådan precision går inte att uppnå på någon annan typ av häll. Gashällen fångar matlagningens gedigna hantverk och är tveklöst alla kockars självklara val. Du behöver inte tänka på att köpa speciella grytor och kastruller, på en gashäll passar alla! En gashäll kombineras ofta med en elektisk ugn, en så kallad "dual fuel" spis. Men vi erbjuder även spisar med gashäll kombinerat med gasugn, även kallat en "full gas" spis.

SABAF brännare

Viktigt att tänka på vid köp av en spis med gashäll är vilken kvalitét och typ av brännare hällen har. Varumärket SABAF är marknadsledande när det gäller gasbrännare och kan vara bra att hålla utkik efter vid köp av en gasspis.

E.G.O induktion

Precis som med brännare är det viktigt, vid köp av en spis, att se till att induktionshällen håller hög kvalitet. Det tyska varumärket E.G.O är idag den ledande aktören när det gäller induktionshällar. Majoriteten av alla stora spisvarumärken använder sig idag av E.G.O induktionshällar.

Vilken ugn ska jag välja?

Möjligheten att kombinera och matcha just de behov som er familj har är helt klart dagens melodi när det gäller funktionella och smarta spisar. Precis som era matlagningsvanor styr valet av häll, styr det även valet av ugn. Börja med att fundera på hur många ugnar du och din familj behöver och önskar. Vi erbjuder allt från 1 till 3 ugnar, med olik design och från olika varumärken. Fördelen med två eller tre ugnar är att du får möjlighet att sätta flera temperaturer samtidigt och kan på så vis laga olika maträtter samtidigt i olika ugnar. Fördelen med en ugn är att du får en generöst stor ugn att jobba med. Ofta finns även varmluft som funktion vilket gör det möjligt att laga flera maträtter i samma ugn utan att maträtterna tar smak från varandra.

Combi steam

En combisteam ugn innebär att din multifunktionsugn även har en ångfunktion, alltså en kombinerad vanlig ugn och ångugn. Den största fördelen med en combi steam ugn är att den inte torkar ut maten. Råvarornas färg och textur bevaras bättre eftersom maten tillagas mer skonsamt och vid en lägre temperatur.

Ångans skonsamma tillagning kommer även till sin rätt när du tillagar fisk. Fisken inte bara ser mer inbjudande ut, den har också mer smak. Grönsaker mår även dem bra av ångans behandling istället för att bli kokta eller ugnsbakade. Vetenskapliga undersökningar har till och med visat på att en ångugn bevarar grönsakers näringsämnen dubbelt så bra som en traditionell ugn.

Gasugn

En gasugn är perfekt för dig som vill tillaga med gas för smakens skull eller som har begränsad tillgång till el i t.ex en sommarstuga eller liknande. En klar fördel med en gasugn är att den snabbare får upp en hög värme än en vanlig elektrisk ugn. Viktigt i en gasugn är dock att använda plåtar som låter värmen cirkulera i ugnen. Något som våra gasugnar från Lofra är mycket bra på eftersom deras plåtar vilar på ett galler samt har ventilationshål kring hela plåtens yttre kant. På så vis låter du värmen cirkulera i hela ugnen istället för att få mest värme underifrån som annars är risken i en gasugn.

Multifunktionsugn

I en elektrisk multifunktionsugn får du flera funktioner i en och samma ugn. multifunktionsugnar kombinerar t.ex. över- och undervärme, grillfunktion och varmluft. På så vis får du det bästa av alla världar kombinerat i en och samma ugn. Här finns funktioner som passar flera olika tillagningssätt och råvaror, både bakning, grillning och upptining av mat. Perfekt för hemmakocken som vill vara flexibel och önskar en ugn som klarar alla typer av nya recept!

Hur rengör jag min ugn?

Det finns en mängd olika sätt att rengöra en ugn. Allt från husmorsknep till avancerade rengöringsfunktioner. Dock kommer man aldrig ifån hederlig manuell städning. Både den vanligare typen av emaljerade ugnar och ugnar med pyrolysfunktion måste torkas av innuti. Skillnaden med pyrolys är att den först förbränner allt eventuellt spill i ugnen till aska som du sedan torkar av. En emaljerad ugn hoppar över steget med förbränning och har en emalj anpassad för att spill inte ska fastna så att du kan torka av lätt utan att behöva hetta upp ugnen först.

Inbyggbart

Att bygga in vitvaror blir allt mer modernt och är ett bra sätt att spara plats i ert kök. Vi erbjuder inbyggbara ugnar, hällar, mikrovågsugnar, rangetops och kaffemaskiner. Kombinera vitvarorna helt utefter egna önskemål och designa ditt eget drömkök. Låt ett gediget hantverk och modern teknologi mötas på bästa sätt i en vacker design.

Kökslösningar

Vi erbjuder skräddarsydda kompletta kökslösningar anpassade efter just ert kök och önskemål. Vid köp av en spis hos oss har ni möjlighet att komplettera med kylskåp och diskmaskin i samma designserie. Vitvaror i samma serie ger ditt kök ett enhetligt och genomarbetat utseende. Rådfråga gärna vår erfarna kundtjänst för att få hjälp med att sätta ihop ert unika kökspaket! Se alla våra färdiga kökslösningar >

Vitvaror

Oavsett om du står inför en mindre eller omfattande köksrenovering är det viktigt att skap en hemtrevlig och ombonad känsla i köket. Den perfekta helhetslösningar får du genom att matcha din spis med vitvaror som följer samma design. Hos oss hittar du både diskmaskin, fläktar, stänkskydd, kylskåp och kaffemaskiner som hjälper dig skapa en härlig köksmiljö! Se alla våra vitvaror här >

Komplettera din spis med tillbehör

Få ut mer av din mat- ock bakglädje i köket med tillbehör anpassade för just din spis, eller andra praktiska köksredskap som underlättar och gör din matlagning roligare. Vi erbjuder allt från ugnsplåtar, bakplåtar, ugnsgaller, pizzastål och stekplattor till exklusiva köksredskap och skärbrädor. Se alla våra tillbehör här >

Våra Varumärken

I vårt breda sortiment hittar ni välkända varumärken från hela Europa. Alla med lång erfarenhet och en gedigen historia av spistillverkning, kärlek för matlagning samt teknologi i absoluta framkant! Mer information om alla våra varumärken hittar ni här >

Vanliga frågor / FAQ

Här listar vi svar på några av dem vanligaste frågorna vi får angående våra olika spisar. Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta vår erfarna kundtjänst.
Oavsett vilken slags häll du har är det viktigt att låta plattorna svalna först innan rengöring. Både induktions- och glaskeramiska spishällar är lättare att göra rena än spisar med gjutjärnsplattor, eftersom ytan är helt slät. Det gör det svårare för fett och annat spill att fastna. Därför kan du komma riktigt långt med bara en trasa och lite diskmedel eller ett rengöringsmedel speciellt för hällar för att lösa upp fettfläckar. Extra besvärliga matrester kan skrapas av med en speciell hällskrapa som du kan använda utan att repa glashällen. Torka av med en torr trasa efteråt för att ge hällen en skinande glansig look.
Låt spisen svalna helt innan rengöring för bäst resultat. En gashäll består av flera komponenter som går att plocka av, både Kokkärlshållarna och själva brännarna är lätta att plocka av hällen för att komma åt bättre. Delarna gjorda av gjutjärn på din gashäll rengörs lätt med lite diskmedel och varmt vatten.

En gasspis med en botten av rostfritt stål gör det även lättare att göra rent. Använd en fuktig trasa med lite rengöringsmedel på de rostfria ytorna. Tänk dock på att inte använda rengöringsmedel innehållande klor på rostfritt stål. Använd inte häller trasor eller svampar som skrapar på hällen och riskerar att göra repor i stålet. Avsluta gärna med att putsa upp det rostfria stålet med ett rengöringsmedel framtaget för stål.
Beroende på ugnsmodell kan du ibland ta loss glasrutan i ugnsluckan och rengöra separat. Om det inte går på din ugn går det dock utmärkt att rengöra glaset på plats i ungen med. Använd ett rengöringsmeddel framtaget för ugnsrengöring eller varför inte ett väl beprövat husmorsknep så som bikarbonat och vatten.
Lofras plåtar placeras på ugnsgallret istället för i sidoskenorna innuti ugnen. Detta för att luften i ugnen cirkulerar bättre med en gallerplåt och ger på så vis en jämn värmespridning i ugnen. Detta är mycket vanligt på professionella spisar runt om i Europa. Skulle ni önska en plåt som inte vilar på ett galler erbjuder vi detta som ett tillbehör att köpa till er Lofra spis.
En spis med stickpropp får du installera själv medan en spis med en fast anslutning måste monteras av ett elinstallationsföretag. Både naturgas och stadsgas kräver en behörig installatör. LPG får du däremot installera själv men vi rekomenderar ändå att ta hjälp av en installatör med LPG gas. För att vara säker på att alla regler följs samt att alla garantier ska gälla. Många gånger krävs det en behörig installatör för att garantin på spisen ska gälla. Mer information om installationer hittar ni under vår installationsguide.
En induktionshäll gör flera olika ljud under användning. T.ex. om kokplattan är på låg effekt kan det höras ett knäppande ljud, medan hög effekt istället kan ge ifrån sig ett brummande ljud. Värmezonerna har också en nedkylningsfläkt som förhindrar elektroniken från att bli överhettad. Du kommer därför också uppleva ett surrande ljud från ventilatorn, som kan låta även en stund efter att du stängt av spisen. Alla dessa ljud är alltså helt normala, men bör ändå inte vara så höga att de stör. Om du upplever högre ljud än beskrivet ovan är det förmodligen för att de kastruller och pannor du använder inte är optimala för induktionshällar.

Dina redskap ska helst ha en tjock botten av magnetiskt järn, men många producenter idag använder andra material. Kastruller som är tillverkade av 100% koppar, aluminium eller icke-magnetiskt rostfritt stål fungerar tyvärr inte på din induktionshäll eftersom den använder sig av magnetism. Om din induktionshäll knäpper eller brummar är det alltså en bra idé att se över dina köksredskap och eventuellt byta ut vissa kastruller, grytor och pannor.

Du kan enkelt testa vilka av dina kastruller, grytor eller pannor du kan använda på en induktionshäll. Allt du behöver är en enkel magnet (t.ex. en kylskåpsmagnet). Sätt magneten mot undersidan av din kastrull och om magneten fastnar fungerar kastrullen även på din induktionshäll. Absolut bäst effekt av din induktionshäll får du dock av att använda matlagningsutrustning med 100 % järn i botten.